Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

vineri, 30 martie 2012

O ghicitoare pentru fiecare

Ghicitorile sunt formule rimate sau ritmate prin care se enunţă metaforic unele trăsături specifice ale unei fiinţe, ale unui lucru care urmează să fie aflat.
Ghicitorile datează de peste 2000 de ani, de pe vremea vechilor greci, în a căror mitologie apărea o fiinţă monstruoasă, Sfinxul, trimisă de zeiţa Hera să-i pedepsească pe tebani. Această zămislire, cu chip de femeie, aripi de pasăre, trup de leu şi coadă de şarpe, obişnuia să pună tebanilor o întrebare şi, pentru că ei nu ştiau să de-a răspunsul corect, îi ucidea. Întrebarea era următoarea : "Cine umblă dimineaţa în patru picioare, la prânz în două şi seara în trei ?" Singurul care a putut răspunde a fost Oedip. El a ghicit că este vorba de om : în copilărie merge de-a buşilea; apoi, când creşte, merge în două picioare, iar la bătrâneţe se sprijină în baston.
De îndată ce a auzit răspunsul lui Oedip, de necaz, Sfinxul s-a sinucis, aruncându-se în valurile mării. Această ghicitoare s-a păstrat până în prezent în folclorul european.
Întrebări cu tâlc şi haz, ghicitorile -  nestemate ale gândirii populare - fac şi astăzi încântarea copiilor şi tinerilor, în mediul urban şi rural, atât la şcoală, cât şi  în societate.
În spiritul celor de mai sus, la sfârşit de martie, elevii clasei   a VII-a D au luat parte la un concurs de ghicitori organizat de Biblioteca "Mihai Eminescu" .  Obişnuiţi să participe frecvent la activităţile desfăşurate în spaţiul primitor al bibliotecii, elevii au dat dovadă şi de această dată de implicare deosebită.
Voia bună, încântarea şi zâmbetul au constituit "ingredientele" unei activităţi care s-a sfârşit parcă mult prea repede !
   

luni, 26 martie 2012

Poezia-n sărbătoare


“Ce e poezia ? Înger palid cu priviri curate,
Voluptos joc cu icoane şi cu glasuri tremurate,
Strai de purpură şi aur peste ţărâna cea grea.”
                                 (Mihai Eminescu - Epigonii)

“Ce e poezia ?
Poezia e ca ochiul care plânge.
Ea este umărul care plânge, ochiul umărului care plânge.
Ea este mâna care plânge, ochiul mâinii care plânge.
Ea este talpa care plânge, ochiul călcâiului care plânge.”
                                                         (Nichita Stănescu)

“Ce e poezia ? Poezia este însăşi viaţa, e umbra şi lumina care catifelează natura şi dă omului senzaţia că trăieşte cu planetele lui în cer.” (Tudor Arghezi)

Ziua de 21 martie a fost proclamată Ziua Mondială a Poeziei, în cadrul celei   de-a XXX - a sesiuni a UNESCO de la Paris, din octombrie-noiembrie 1999.
Scopul  sărbătorii este de a promova citirea, scrierea, publicarea, precum şi predarea poeziei.
Cu prilejul acestui eveniment, Biblioteca “Mihai Eminescu” a organizat recent manifestarea culturală  Jocul cuvintelor, cuprinsă în calendarul parteneriatului educaţional Scriitorul lunii. Publicul-ţintă vizat a fost constituit din elevii claselor a VII-a .
Programul  manifestării a cuprins:
- vernisarea expoziţiei de desene “Rapsodie şi culoare” realizată de elevii clasei a VII-a A, cu lucrări inspirate din poezii semnate de Ion Pillat şi George Topârceanu;
- expoziţia de carte “ Poezia-n sărbătoare”  realizată cu volume de versuri din fondul bibliotecii;
- “Ce e poezia ?” – dezbatere având ca punct de plecare “definiţii “ date de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Tudor Arghezi,
- concursul de recitări “ Un copil, o poezie “.
La ultimul moment al programului, respectiv concursul de recitări, care s-a dovedit deosebit de antrenant, au participat 16 elevi de la clasa a VII-a D. Aceştia au prezentat poezii scrise de Ion Pillat, Vasile Alecsandri, George Topârceanu, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Zaharia Stancu, George Bacovia, Serghei Esenin, Grigore Alexandrescu, Marin Sorescu, Lucian Blaga, Şt.O.Iosif şi Nicolae Labiş.
Căştigătorii  concursului au fost elevii :
  Făiniţă Narcis Mihai - Locul I
 Păun Cosmin Dorin - Locul al II-lea
 Felea Ştefania - Locul al III-lea
Deoarece participanţii au fost deosebit de încântaţi de ideea  unui concurs de recitări, s-a decis continuarea unei serii de astfel de activităţi centrate atât pe obiectul de lectură, cât şi pe cititor.




luni, 12 martie 2012

Un concurs şi mulţi câştigători

Sâmbătă 10 martie 2012, a avut loc prima etapă a concursului judeţean de lectură „Citeşti, deci câştigi l@ biblioteca ta !” , organizat de Biblioteca CCD Bacău.
Au participat 48 elevi de clasa a IV- a de la 16 şcoli din judeţul nostru. Fiecare şcoală a fost reprezentată în concurs de o echipă de trei elevi care s-au intrecut în cunoştinţe de lectură cu adversarii stabiliţi prin tragere la sorţi. Copiii au avut de răspuns, contra cronometru, la 9 întrebări din “Alice în Ţara Minunilor”, “Prinţul fericit”, “Vrăjitorul din Oz”, “Harap Alb”,  D-l Goe”,   Heidi, fetiţa munţilor” sau „Păcală în satul lui”, precum şi din  trei fabule scrise de Grigore Alexandrescu şi trei poezii semnate de Elena Farago. Pentru fiecare intrebare, concurentii au avut la dispoziţie 30 de secunde pentru a răspunde. Chiar dacă acţiunea a avut caracterul unei întâlniri amicale, între mai mulţi pasionaţi de lectură din judeţ, concurenţii au dovedit spirit competiţional, fiecare dorind ca unitatea de învăţământ pe care o reprezintă să fie cea câştigătoare.
Şcoala noastră a fost reprezentată la acest concurs de : Marian Emil-Flavius, Mihăilă Iulia-Elena şi Vâlcu Radu-Ştefan, toţi elevi în clasa a IV- a C .
Reprezentanţii noştri s-au „duelat” cu echipajul Şcolii „Ion Creangă” Bacău, au ieşit învingători, deci s-au calificat în etapa a II-a, care se va desfăşura în luna aprilie. Atunci se vor confrunta cu elevi de la una din următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala „A.I.Cuza” Bacău, Şcoala „Spiru Haret” Bacău, Şcoala „C-tin Platon” Bacău, Şcoala Nr.10 Bacău, Şcoala „Tristan Tzara” Moineşti, Şcoala „Sf.Voievod Ştefan cel Mare” Oneşti sau Şcoala „Mihai Eminescu” Buhuşi.
Felicitări elevilor, mulţumiri doamnei învăţătoare Doina Curpănaru şi părinţilor pentru sprijinul acordat !
                                                    SUCCES MAI DEPARTE !



Reflectare în presă :

joi, 8 martie 2012

O lectură antrenantă şi amuzant scrisă

     Pentru iubitorii de basme şi poveşti, Biblioteca “Mihai Eminescu” recomandă ultima achiziţie realizată prin acţiunea “Un bănuţ pentru o carte”:

BECK, Ian. Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier. Bucureşti: Editura RAO, 2008.

Ian Beck s-a născut în Hove, pe coasta Sussexului, în anul 1947. A publicat peste şaizeci de cărţi pentru copii.
Unul din titlurile sale , Pierdut în zăpadă, a fost ecranizat într-un film de desene animate pentru televiziune.
Povestea secretă a Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier este primul roman pentru copii semnat de Ian Beck.

       Tom Inimă-Curată vrea cu adevărat să fie erou, asemenea celor şase fraţi mai mari ai lui. Aceştia sunt viteji şi îndrăzneţi, bine făcuţi şi puternici. Dar, în secret, Tom se teme că nu este suficient de curajos. Departamentul de Poveşti nu-i va încredinţa niciodată începutul unei aventuri, pentru ca el să descopere finalul.

       Până când se întâmplă ceva cu fraţii        Inimă-Curată. Pe parcursul misiunii lor, fiecare dintre ei dispare. În Ţinutul Poveştilor, Albă-ca-Zăpada rămâne adormită, iar Cenuşăreasa aşteaptă tristă, cu un singur pantof de sticlă. Nimeni nu poate opri uriaşul să sfărâme oasele şi   să-şi facă pâine, în timp ce gâsca de aur priveşte în gol, cu tristeţe, din colivia sa.

     Pentru ca poveştile să poată fi terminate, Tom trebuie să-şi găsească fraţii. Dar unde găseşte un băiat obişnuit curajul de a fi erou ?