Adresa:
Str. Schelei, Nr.1, Loc. Moineşti, Jud. Bacău, Cod 605400
Tel/Fax 0234-362220
E-mail: bibliotecamoinesti@yahoo.com

vineri, 30 octombrie 2015

Biblioteca : uşă deschisă spre numeroase vieţi

Bibliotecarii şcolari, elevii şi cadrele didactice de pe toate continentele celebrează în luna octombrie Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare.
Menirea/scopul acestei sărbători speciale este de a atrage atenţia asupra importanţei bibliotecilor şcolare în educarea copiilor noştri. Cercetările continuă să ateste faptul că elevii obţin rezultate mai bune în activitatea lor şcolară dacă au acces la o bibliotecă şcolară care să dispună de o colecţie de carte pe măsură şi de programe educaţionale diversificate. Biblioteca şcolară promovează lectura, abilitatea de a învăţa, precum şi abilitatea de a se informa, ajutând astfel la fundamentarea educaţiei permanente.
În 2015, bibliotecile şcolare sunt celebrate sub genericul The School Library Rocks.
Programul desfǎşurat cuprinde şi în acest an  numeroase manifestări, o parte din ele fiind propuse chiar de elevi : promovarea ISLM în şcoală; vizitarea bibliotecii de către preşcolarii grupelor mijlocii şi mari de la GrădiniţaPinnochio” în vederea familiarizării cu biblioteca şcolii unde vor învăţa în curând ; Prima carte împrumutată de la biblioteca ;şcolii – protagonişti fiind elevii claselor I care ştiu deja să citească, precum şi elevii claselor a II-a care  n-au împrumutat cărţi în anul şcolar anterior; ateliere de creaţie (Cărţi scrise şi ilustrate de pitici – atelier de creaţie cu participarea elevilor din clasele a IV-a A şi a V-a C ; La bibliotecă mi-ar place să ... – un alt fel de chestionar aplicat pentru a afla ce aşteptări au elevii de la biblioteca şcolii ; Cartea recondiţionată – atelier de „refacere” a unor cărţi deteriorate din biblioteca şcolii de către elevi voluntari de la clasele a VIII-a ; expoziţia de desene cu tema Lectura te face învingător ! realizată cu lucrări aparţinând elevilor claselor V-VII) ; expoziţia de carte Nici o zi fără a citi ! ; participarea pentru a noua oară consecutiv la programul internaţional Bookmark ProjectCuriozităţi din lumea cărţii şi a bibliotecii – prezentări Power Point ; Cum prezentăm o carte ? – workshop cu participarea elevilor de la clasa a VIII-a A ; Cartea ca resursă a bibliotecii. Atitudinea elevilor faţă de ea – activitate de iniţiere în cercetarea documentară realizată în colaborare cu profesorii de limba şi literatura română ; dramatizarea Scoacra cu trei nurori – după povestea lui Ion Creangă;  Vreau să-ţi spun o poveste ! – lectură întreruptă a unor basme şi poveşti populare din literatura universală ; De ce trebuie să mai şi citim ? – masă rotundă cu participarea elevilor de gimnaziu.
În ultimele două zile ale lunii octombrie şcoala şi biblioteca au fost vizitate de un grup de cadre didactice de peste Prut, din Raionul Cantemir, Republica Moldova. Oaspeţii noştri au participat la unele activităţi şi şi-au exprimat dorinţa de a ne fi colaborari în viitor.